VESOLJE ZABAVE

Dobrodošli na mojem planetu

« | | »

Slava in kritika kralja popa

20.07.2009

Michael Jackson se zagotovo, če držijo modrosti naših prednikov, obrača v grobu kot jagenjček na roštilju. Nekateri ga poveličujejo, mu pojejo hvalnice, drugi že vzklikajo, naj za vraga medijo končajo z objavami o njegovemu življenju, uspehih, aferah, nenazadnje pa tudi o glasbeni zapuščini.

Tudi na blogih je veliko zapisov na to temo. Do tukaj vse lepo in prav. Zdi se mi čudovito, da se mu lahko oboževalci na tak način poklonijo.

Tukaj pa nastopi problem, in sicer kritika takšnih objav. Še več, kritika Jacksonove glasbe in njegovega uspeha. Michael Jackson je v svoji glasbeni karieri prodal na desetine milijonov plošč. Michael Jacskon je osvojil na desetine prvih mest na svetovnih glasbenih lestvicah. Njegovi videi so bili prelomnica. Glasba pa edinstvena. Vse, kar so naredili potomci pop glasbe, je Jacksonov copy-paste. Juhica, ki jo je skuhal on, se sedaj samo pogreva. In vsakič je okus le slabši. Bil je glasbeni genij. To je moje osebno mnenje. Podkrepim ga lahko s čisto izmerljivimi podatki, če sem že v drugih navedbah subjektivna.

Kaj pa lahko tisti, ki njegovo glasbeno zapuščino zavračate, poveste v svoj zagovor? Pazite, tukaj se ne gre za to, kakšna glasba vam je všeč. Gre se za to, kakšno glasbeno zakladnico zapušča Jackson. Zadnja leta se je po krivici premalo govorilo o tem. Seveda, njegovo zasebno življenje je bilo zelo izstopajoče. Ampak v okvirju tega mojega razmisleka to zaenkrat pustimo ob strani.

Torej, želim mnenja, pro et contra. We are the world, torej, izrazite mnenja :)

michael-jackson.jpg

  • Share/Bookmark
 

Avtor majasvn, zapisano 20.07.2009 ob 23:26 pod Aktualno, Glasba, Zabava. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Slava in kritika kralja popa”
  1. nimiy - 21.07.2009 ob 08:39

    MJ je bil nesporno heroj pop glasbe in v tem kontekstu mu je zagotovo treba priznati neko veličino. ampak seveda če potem to pop glasbo postaviš ob bok nekemu bethoveenu in spet rečeš ok, pustimo glasbeni okus ob strani, potem bi ta veličini verjetno kaj kmalu zbledela. tako da na koncu koncev ti ostane le to, da je pač glasba stvar okusa. nekomu je bil všeč, drugim pač ne.

  2. majasvn - 21.07.2009 ob 11:06

    Res je, nekomu je všeč, nekomu ne. Ampak priznajmo, da je na drugo polovico prejšnjega stoletja imela pop glasba enormen vpliv. In oče pop glasbe je Jackson. Seveda pa ima ta glasba drugačne, recimo temu neprimerljive kvalitete v povezavi z npr. klasično glasbo. Hkrati pa se mi pa zdijo neumne trditve nekaterih, da Jackson ni predstavljal mejnika v zgodovini glasbe. Pa seveda moramo upoštevati tudi okoliščine, za časa Beethovna MTV-ja pač ni bilo :)

  3. nimiy - 21.07.2009 ob 12:46

    zagotovo je predstavljal mejnik v zgodovini pop glasbe. kar ti hočem povedat je to, da bi lahko na to trditev preprosto odgovoril tako, da bi rekel, da je pop glasba pač čisto sranje ter kot argument uporabil klasično glasbo. in da je biti “king of pop (sranje)” na koncu koncev še vedno sranje. zato nima smisla, da se tu poskušamo iti neko objektivnost. glasba je stvar okusa. tudi takrat, ko nekdo proda 100 + milijonov plošč.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !